Ik weet er alles van

Life Magazine

ADHD

Voor veel ouders kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat hun kind rustig is of zich blijft focussen op het schoolwerk. Er zijn ook veel volwassenen bijvoorbeeld die snel zijn afgeleid. Dit gedrag kan altijd gebeuren, maar wanneer het tot problemen leidt, kan het wel eens een gevolg zijn van ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Maar wat is ADHD nou precies? Hoe herken je ADHD? En hoe kan je het zo goed mogelijk ermee omgaan?

Wat is ADHD?

ADHD is een storing in de hersenen, waardoor je snel bent afgeleid en erg druk kan zijn. Er zijn verschillende soorten ADHD. Bij ADHD-I (Inattentive) lukt het je niet om de aandacht bij dingen te houden en lijkt het vaak alsof je bent aan het dagdromen. Een andere soort is ADHD-H (Hyperactive/ Impulsive). Hierbij ben je druk, kan je moeilijk stilzitten en beweeg je veel. Ook ben je vaak impulsief, waarbij je bijvoorbeeld dingen zegt voordat je erover nadenkt. De laatste soort is ADHD-C (Combined), waarbij je de kenmerken hebt van niet alleen ADHD-I maar ook ADHD-H. Dit houdt in dat je niet alleen druk bent, maar ook moeite hebt om je aandacht ergens bij te houden. 

Hoe herken je ADHD?

Wanneer je last hebt van ADHD, is dit aan een aantal factoren te herkennen. Hetzij door jezelf of door de mensen om je heen. Het meest bekende kenmerk is dat je moeite hebt om de aandacht erbij te houden, doordat je zelf veel gedachten in je hoofd hebt zitten. Hier komt ook bij dat het dus moeilijk is om hetzelfde voor een lange tijd te blijven doen. Een ander kenmerk is dat je vrij hyperactief bent. Dit houdt in dat je veel beweegt, zelfs met kleine bewegingen, zonder dat je het zelf kan stoppen. Ook kan het zijn dat je veel en snel blijft doorpraten. Als laatste verandert het heel vaak hoe je je voelt. Je kan eerst heel blij zijn, maar vervolgens ineens ontzettend verdrietig, zonder dat je hier zelf iets aan kan doen. Je hebt dus moeite om je gedrag en gevoelens onder controle te houden.

Hoe kan je het beste met ADHD omgaan?

Er zijn een aantal dingen die goed helpen bij het omgaan met ADHD. Zo kun je ervoor zorgen dat je regelmaat hebt in je dagelijks leven, je kunt met anderen praten erover en zorg voor niet een al te drukke planning. Er zijn ook een aantal medicijnen die ervoor zorgen dat je je meer kan focussen en je je rustiger voelt. Als laatste bestaan er ook therapie, training  en coaching voor mensen met ADHD die ervoor zorgen dat jij beter zal kunnen omgaan en functioneren met je ADHD. Het kan niet genezen worden, maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

ADHD | Wat is ADHD? | Hoe herken je ADHD? | Ik weet er alles van

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij