Ik weet er alles van

Life Magazine

Affenpinscher

De Affenpinscher is een kleine, eigenwijze, nieuwsgierige en speelse hond. Het ras is rond 1600 in Duitsland ontstaan en was zeer geliefd bij de vrouwen die ze als schoothondjes hielden. De letterlijke vertaling vanuit het Duits voor Affenpinscher is Apenhond, naar verluidt vanwege hun aapachtige kop. Ze werden gefokt om in de stallen, winkels en huizen op ratten te jagen. Hierdoor kregen ze de bijnaam Rattenhond. 

Van schoothond naar gezelschapshond

In eerste instantie werd de Affenpinscher gefokt met een andere type Schnauzerhond. Later werden ze gekruist met Silky Pinschers, gladharige Duitse Pinschers en Pugs in de hoop een kleinere schoothond te ontwikkelen. Dit leidde ertoe dat de Affenpinscher de voorloper was van andere terriërs zoals de Dwergschnauzer en de Brussels Griffon en zo werd de Affenpinscher een echte gezelschapshond. De Affenpinscher kom je tegenwoordig niet veel meer tegen en wordt dan ook als zeldzaam beschouwd.

Kenmerken van de Affenpinscher

De Affenpinscher is een kleine hond, slechts 9 tot 11 centimeter lang. Het gewicht en de schofthoogte zijn voor een reu en teef nagenoeg gelijk. Het gewicht ligt tussen de 3 en 4,5 kilo, de schofthoogte tussen de 23 en 28 centimeter. Hun vacht heeft een gemiddelde lengte en is draadachtig. De kleur van de vacht kan varieert van bruin, rood, zilver, grijs tot zwart. Het rood kan een bruine of oranje gloed hebben. De zwarte vacht kan gemixt zijn met enkele witte en zilveren haren en een roestige tint. De levensverwachting van dit ras ligt tussen de 11 en 14 jaar.

Gezondheid Affenpinscher

Over het algemeen zijn Affenpinschers gezonde honden. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn heupdysplasie, hart- en gezichtsstoornissen en knieschijfontwrichting (patella luxatie). Bij warm weer kan dit ras moeite hebben met ademen, waardoor ze sneller overhit raken. Dit heeft te maken met hun korte gezicht/neus. 

De Affenpinscher is gevoelig voor gewichtstoename. Het is dan ook belangrijk dat ze veel lichaamsbeweging krijgen. Ze kiezen spelen boven een lange wandeling. Hun ruwharige vacht moet je twee tot drie keer week kammen, daarnaast moet de vacht twee keer per jaar worden geknipt en met de hand worden geplukt.

Karakter van de Affenpinscher

De Affenpinscher is gezellige, drukke en speelse familiehond. Door hun hoge intelligentie zijn ze snel verveelt bij de training. Het is aan te raden verschillende trainingstechnieken toe te passen om zo de aandacht van de hond erbij te houden. Naast intelligent zijn het ook aanhankelijke honden en zijn daarom graag bij je in de buurt. Een echte gezelschapshond!

Dit is een dieren artikel van ik weet er alles van.

Affenpinscher

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij