Ik weet er alles van

Life Magazine

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die bij slechts 1 procent van de bevolking in Nederland voorkomt. Bij mensen met autisme gaat het neurologisch proces anders dan bij andere mensen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, maar meestal komen er problemen voor op het gebied van communicatie, het gedrag en sociale interactie. Het gedrag van mensen met autisme is niet altijd stabiel.

De ene keer kan de invloed van autisme op het gedrag toenemen en de andere keer kan dit juist weer afnemen. Hoewel autisme niet genezen kan worden, zijn er wel genoeg dingen die gedaan kunnen worden om het wat makkelijker te maken voor de persoon met autisme en de mensen eromheen.

Wat zijn de kenmerken van autisme?

Autisme uit zich op verschillende manieren. Deze manieren verschillen vervolgens ook weer van persoon tot persoon. Autisme is op verschillende vlakken te herkennen. Zo zorgt autisme bijvoorbeeld voor problemen op het gebied van sociale interactie en communicatie. Al helemaal wanneer een persoon last heeft van problemen op beide gebieden is dit een sterke indicatie dat iemand wellicht autisme heeft. Bij het autismespectrumstoornis heeft de persoon altijd last van de volgende symptomen:

  • De persoon heeft minder behoefte aan contact met anderen, dit contact verloopt anders of is nog niet genoeg ontwikkeld.
  • Zowel de communicatie als de taalontwikkeling van deze persoon zijn anders dan anderen zouden hebben of zijn juist vertraagd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezichtsuitdrukkingen of gebaren.
  • De interesses en de dingen die deze persoon doet zijn vrij beperkt en af en toe ook maar eenzijdig ontwikkeld.

Hoe ga je het beste om met autisme?

Hoewel sommigen zelfstandig kunnen leven, heeft het grootste deel van de mensen met autisme hun hele leven begeleiding nodig. Het is niet te genezen, maar er zijn wel genoeg stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat de verschijnselen enigszins verminderen en dat je zo goed mogelijk kunt functioneren. Als eerste helpt het natuurlijk om autisme beter te begrijpen, omdat je zo ook beter begrijpt wat je precies nodig hebt.

Hiernaast kun je hulp krijgen van een huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog. Daarbij kan het helpen om te leren omgaan met veranderingen en stress en het hebben van contact met andere mensen met autisme werkt ook goed. Wanneer je kind autisme heeft, kan je zelf ook leren hoe je jouw kind het beste kan helpen om hiermee om te gaan, zodat deze het niet alleen hoeft te doen. Ook kun je je kind een training of behandeling door een jeugdpsycholoog laten volgen, waardoor je kind kan leren om beter contact met anderen te maken.

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

Autisme

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij