Ik weet er alles van

Life Magazine

Bordeaux, dé wijnstreek in Frankrijk

Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk, behoeft weinig introductie als een van ’s werelds beroemdste, meest prestigieuze en productieve wijnregio’s. Er zijn nauwelijks andere stadsnamen in de wijnwereld die zo makkelijk worden geassocieerd met zoveel elegantie, geweldige wijnen, grote namen als het grootste gesloten Franse wijnbouwgebied in het zuidwesten, waar de Dordogne en Garonne zich verenigen om de Gironde te vormen.

De legendarische kastelen langs de oevers, de elegante en fluweelzachte Bordeaux Cuvées en diepgewortelde, gerijpte wijnstokken op de kleinste percelen – dit alles voedt de faam van de Bordeaux-wijnstreek tot op de dag van vandaag. 

De wijnregio

Het officiële wijnbouwgebied van Bordeaux strekt zich uit over 130 kilometer landinwaarts vanaf de Atlantische kust. Van de Pyreneeën, de bron van de rivier de Garonne, tot de Atlantische Oceaan, waar de Gironde de zee ontmoet, water draagt ​​bij aan het vormgeven van het landschap van de wijngaarden van Bordeaux. Dit uitzonderlijke wijnbouwgebied omvat beroemde namen zoals Blaye, Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Julien en Sauternes …

In 2018 werd 111.000 hectare (274.000 acres) wijngaarden geregistreerd, een cijfer dat het afgelopen decennium grotendeels consistent is gebleven. Het aantal telers is echter gedaald. In 2018 waren dat er ongeveer 6.000, tegen 9.000 een decennium eerder. De gemiddelde productie over tien jaar van 2007 tot 2017 was 507 miljoen liter. Deze output varieert van goedkope alledaagse wijnen tot enkele van ’s werelds duurste en meest prestigieuze labels. Flessen droge rode wijn geproduceerd onder de generieke Bordeaux-appellatie van de regio kunnen voor slechts een paar dollar worden gekocht. Die van de topchâteaux worden regelmatig voor enkele duizenden dollars verhandeld. Veilingcijfers en verkoopprijzen komen niet altijd overeen met Bordeaux’s onderscheidende en historisch belangrijke classificatiesysteem, dat sinds het midden van de 19e eeuw grotendeels onveranderd is gebleven.

Welke soorten wijn vind je in de Bordeaux-regio?

De meerderheid van de Bordeaux-wijnen (bijna 90 procent van het productievolume) zijn de droge, medium- en volle rode Bordeaux-melanges die zijn reputatie hebben gevestigd.

De mooiste (en duurste) hiervan zijn de wijnen van de grote kastelen van de Haut-Médoc en de appellations Saint-Émilion en Pomerol op de rechteroever. De eerste is gericht (op het hoogste niveau) op Cabernet Sauvignon, de laatste paar op Merlot.

De legendarische rode wijnen worden aangevuld met hoogwaardige witte wijnen op basis van Sémillon en Sauvignon Blanc. Deze variëren van droge witte wijnen tot de beste uit de Bourgogne (met name Pessac-Léognan staat bekend) tot de zoete, gebotrytiseerde nectar van Sauternes.

De linkeroever (Médoc en Graves)

Dit gebied staat bekend om zijn grindbodems en grafietgedreven rode wijnen met een dominantie van Cabernet Sauvignon in de blend. De meest prestigieuze subregio’s in de Médoc zijn Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estephe, Margaux en Pessac-Leognan (de gebieden die voor het eerst werden geclassificeerd in 1855). De wijnen uit de Médoc behoren tot de brutaalste en meest tanninerijke wijnen van Bordeaux, perfect om te rijpen of te matchen met rood vlees.

Rechteroever (Libournais)

Dit gebied in Bordeaux staat bekend om zijn rode kleigronden die gedurfde pruimige rode wijnen produceren met een dominantie van Merlot. De meest bekende en gewilde subregio’s, waaronder Pomerol en Saint-Emilion. De wijnen uit de omgeving van Libourne zijn nog steeds matig vet, maar hebben over het algemeen zachtere, meer verfijnde tannines. Om deze reden zijn wijnen op de rechteroever een geweldige manier om kennis te maken met de regio.

Entre-Deux-Mers “Tussen 2 Getijden”

Het gebied tussen de 2 grote rivieren van Bordeaux (de rivieren Garonne en Dordogne) heet Entre-Deux-Mers. Dit gebied produceert zowel rode (voornamelijk Merlot) als witte wijnen, maar staat misschien meer bekend om zijn witte wijnen (een blend van Sauvignon Blanc, Sémillon en de zeldzame Muscadelle). Wijnen hebben tonen van grapefruit en citrus met pittige zuren – een perfecte wijn voor de zomer en voor bij visgerechten.

Sauternes Zoete Wijnen

Sauternes en de omliggende regio’s van Barsac, Cadillac, enz. liggen langs een bijzonder vochtig deel van de rivier de Garonne. Ochtendmist zorgt ervoor dat de witte druiven die in het gebied groeien een bepaald type schimmel ontwikkelen, Botrytis genaamd. De schimmel zorgt ervoor dat de druiven verschrompelen en zoeter worden, waardoor een van de zoetste witte wijnen ter wereld ontstaat.

Het klimaat van Bordeaux

Het klimaat van Bordeaux wordt gematigd door de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de aanwezigheid van de verschillende rivieren (de Dordogne, de Garonne en de monding van de Gironde waarin ze uitmonden). De regio ontleent zijn naam (wat zich ongeveer vertaalt als “naast het water”) aan de havenstad Bordeaux, die dienst doet als logistiek en administratief centrum.

Het uitgestrekte dennenbos in het zuiden en westen (La Forêt des Landes) beschermt Bordeaux tegen sterke, zouthoudende winden die van de Atlantische Oceaan komen. Vooral het schiereiland Médoc voelt de maritieme invloed sterk; lokale wijnmakers praten over de zachte briesjes en lichte wolken die zelfs de heetste zomerdagen verdrijven.

De lange, relatief warme zomers in de regio zijn ideaal voor de teelt van laatrijpe druivenrassen. Een fundamentele reden dat de meeste Bordeaux-rode wijnen worden gemaakt van een mengsel van Merlot en Cabernet Sauvignon, is dat deze twee variëteiten op verschillende tijdstippen en snelheden ontluiken, bloeien en rijpen, waardoor het risico van slechte weersomstandigheden tijdens de bloei of de oogst groter wordt.

Wijngaarden bezoeken tijdens een vakantie in Bordeaux

De wijngaarden van Bordeaux zijn de grootste wijngaarden ter wereld. De diversiteit van de wijnbouwgebieden maakt de productie van veel verschillende soorten wijnen mogelijk, zoals rode, droge of zoete witte wijnen, rosés, lichtrode wijnen en mousserende witte wijnen. Deze verschillende wijndistricten vormen de belangrijkste haltes langs de Bordeaux-wijnroute.

De wijngaarden van Bordeaux omvatten 6.000 kastelen, historische dorpen, middeleeuwse steden, archeologische vindplaatsen en oude Romaanse kerken. De wijnboeren stellen hun wijngaarden open voor wijnproeverijen, wijncursussen en tal van culturele en gastronomische ontdekkingen. Verlaat de gebaande paden en geniet van nieuwe ervaringen: proef een Sauternes-wijn terwijl je nabij een 200 jaar oude cederboom zit, overnacht in een gigantisch houten wijnvat dat is omgebouwd tot gastenkamer, of probeer een workshop waar je je eigen Bordeauxwijn kan maken. 

Dit is een reizen artikel van ik weet er alles van.

Bordeaux, dé wijnstreek in Frankrijk

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij