Ik weet er alles van

Life Magazine

De werking van Vitamine B

Vitamine B speelt een cruciale rol bij het behouden van een goede gezondheid en welzijn. Bij een gezond lichaam heeft vitamine B direct invloed op uw energieniveau, hersenfunctie en cel metabolisme. Deze vitamine helpt infecties te voorkomen en ondersteunt onder andere de groei van rode bloedcellen, goede spijsvertering, gezonde eetlust, cardiovasculaire gezondheid, goede zenuwfunctie en cholesterolproductie.

Acht vitamine B-soorten 

Vitamine B bestaat uit acht soorten die we onder 

Vitamine B-complex is de verzameling van alle acht vitamine B-soorten. Elk van deze essentiële vitamines draagt bij aan uw algehele lichaamsfunctie. De 8 soorten bestaan uit: 

B-1 (thiamine): van belang voor de gezonde groei en functie van organen, inclusief de hersenen en het hart. 

B-2 (riboflavine): van belang om vetten en medicijnen af te breken.

B-3 (niacine): voor het behouden van gezonde huid, zenuwen en spijsvertering. 

B-5 (pantotheenzuur): voor de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel.

B-6 (pyridoxine): voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Behoud van goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

B-7 (biotine): voor gezond haar, nagels en de zenuwfunctie.

B-9 (foliumzuur): het lichaam gebruikt foliumzuur om DAN en genetisch materiaal te maken. Tijdens de zwangerschap kan foliumzuur het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen verminderen.

B-12 (cobalamine): voor de zenuw- en (rode) bloedcellen. 

Vitamine B bij vrouwen

Voor vrouwen is vitamine B vooral belangrijk wanneer zij zwanger zijn of borstvoeding geven. Deze vitamine helpt namelijk bij de ontwikkeling van de foetale hersenen en vermindert het risico op aangeboren afwijkingen. 

Vitamine B bij mannen

Bij mannen zou de vitamine B de testosteronspiegel verhogen, die van nature afneemt naarmate men ouder wordt. 

In welk voedsel zit vitamine B?

Via onze voeding krijg je normaal gesproken voldoende vitamine B binnen. Veel voedingsmiddelen bevatten namelijk vitamine B. Het is aan te raden om de vitamine uit verschillend voedsel te halen, om er zo voor te zorgen dat u voldoende binnenkrijgt van ieder type. Zo zit vitamine B in:

melk

kaas

eieren

lever en nieren

vlees (zoals kip en rood vlees)

vis (zoals zalm, makreel en tonijn 

schelpdieren (zoals oesters en kokkels)

donkergroene groenten (zoals boerenkool en spinazie)

groenten (zoals avocado’s, bieten en aardappelen)

volle granen

bonen (zoals zwarte bonen, bruine bonen en kikkererwten)

noten en zaden

fruit (zoals banaan, citrus en watermeloen)

sojaproducten (zoals tempeh en sojamelk)

tarwekiemen

gist

Tekort aan vitamine B

De kans dat je een tekort hebt aan vitamine B is niet groot, maar kan wel eerder voorkomen wanneer je 50 jaar of ouder of zwanger bent, bepaalde chronische gezondheidsproblemen hebt of een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Neem geen supplementen tenzij je arts bevestigd dat je een tekort hebt aan een specifiek type van vitamine B. De arts kan door middel van een bloedonderzoek je vitaminegehaltes meten. 

Vitamine B12 uitgelicht

Vitamine B12 heb je nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze cellen zijn nodig om zuurstof door je bloed te laten stromen. Voor een goede werking van je zenuwstelsel is ook B12 nodig. Een te laag gehalte kan onder andere komen door een tekort van deze vitamine in je voeding en op oudere leeftijd kan dit komen door minder aanmaak van maagzuur. Bij een bloedonderzoek kan de arts vaststellen of je een tekort hebt. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten zoals melk, vlees, eieren en vis.

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

De werking van Vitamine B

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij