Ik weet er alles van

Life Magazine

Een kijkje in het verleden: bizarre methoden om te lijnen

Diëten is iets van alle tijden. Al in het victoriaanse tijdperk werden er bizarre technieken gebruikt om te lijnen, denk bijvoorbeeld aan het expres binnenkrijgen van een lintworm zodat je zonder er iets voor hoefde te doen, kilo’s zou verliezen. Of een korset zo strak aantrekken dat je niet eens kùnt eten. Omdat we tegenwoordig veel beter weten wat werkt als het om afvallen gaat, kunnen we met een glimlach terugkijken op de bizarre dieetmethoden uit de oude doos. 

Reach for a lucky instead of a sweet

De tabaksindustrie introduceerde in 1925 een campagne met deze slogan, die vooral gericht was op vrouwen. In plaats van te snoepen, werd vrouwen geadviseerd om een sigaret te roken. Dit zou een veel gezondere optie zijn en bovendien de honger remmen. Deze campagne zorgde ervoor dat het aantal rokers onder de vrouwen enorm toenam, bizar als je er over nadenkt.

Wonderzeep

Zeep zoals we dat kennen lost vet op. Waarom dan niet het vet in ons lichaam? Dit werd rond 1930 bedacht en de ‘wonderzeep’ kwam op de markt. Deze wonderzeep bevatte naast gewone zeep ook zeewierextract, wat zou zorgen voor extra vetafbraak. Mensen moesten zich wassen met deze zeep, waarna de kilo’s er af zouden vliegen. De enige manier waarop dit effectief zou kunnen zijn, is als je het mij vraagt de calorieën die je verbrand tijdens het wassen zelf, want lichaamsvet verbranden via zeep op de huid? Te mooi om waard te zijn.

Slaapdieet

Dit is een gevaarlijke en jammer genoeg is dit niet in het verleden blijven hangen. Wanneer je slaapt kun je niet eten. Punt. Hier werd door de dieet/farmaceutische industrie op ingespeeld door mensen te laten wijsmaken dat hoe meer je slaapt, hoe minder je eet en je dus moest zorgen voor meer uren slaap op een dag. Hoe dat kan? Door slaappillen te nemen. Dit ging gepaard met een risico tot overdosering en bracht bovendien misselijkheid en chronische vermoeidheid met zich mee. Gelukkig is dit nooit een hele grote trend geworden.

Wijn en eieren (vogue)

Dit is mijn persoonlijke favoriet. In de jaren 70 werd het wine and eggs dieet gepubliceerd in de Vogue. Dit dieet bestond letterlijk uit eieren, wijn en een biefstuk per dag. Doordat eieren een goede voedingsbron zijn en goed vullen, voelde het voor veel vrouwen niet als crashdieet. Bovendien mochten ze elk eitje wegspoelen met een glas droge witte. Veel te extreem en natuurlijk niet vol te houden op lange termijn, aangezien je een behoorlijk nutriënten tekort oploopt.

De trim-jeans

Een speciale broek aantrekken en vervolgens op magische wijze centimeters verliezen rondom je taille en heupen. Met de trim-jeans zou het moeten lukken. Dit was een soort opblaasbare, futuristisch uitziende broek waarmee je door een aantal ‘magic torso movements’ binnen tien minuten centimeters zou verliezen. Geloof jij het nog? 

Gelukkig weten we tegenwoordig dat afvallen geen rocket science is en dat we het kunnen beschrijven aan de hand van de energiebalans. Ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Geven we het lichaam meer energie dan nodig? Dan verschuift de energiebalans, slaan we meer energie op en worden we zwaarder. Geven we het lichaam minder energie dan nodig, dan vallen we af. Natuurlijk zijn er individuele verschillen, maar de basis van het afvallen ligt wel bij deze vergelijking. Gelukkig maar, ik zou me liever niet in een trim-jeans willen wurmen om de nodige kilo’s af te vallen.

Dit is een mensen artikel van ik weet er alles van.

Een kijkje in het verleden- bizarre methoden om te lijnen

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij