Ik weet er alles van

Life Magazine

Een koude douche, goed voor de gezondheid?


Een koude douche, klinkt niet direct als iets comfortabels. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, een koude douche nemen om je gezondheid te boosten. Niet alleen een koude douche is populair, ook de ijsbaden zie je steeds vaker terug. Is dit daadwerkelijk zo goed voor een mens? In deze blog alles over de effecten van een koude douche en tips om te beginnen met koud douchen, want geloof me dit wil je in stapjes doen.

Bloedsomloop

Ons lichaam reageert op de kou door alle bloedvaten samen te knijpen, dit noem je vasoconstrictie en is een methode van het lichaam om de warmte bij zich te houden. Hierdoor neemt de bloeddruk toe, gaat het hart sneller pompen en verhoogt de ademhaling. Je lichaam ‘schrikt’. Door deze reactie stimuleer je de bloedsomloop, wat weer zorgt voor de vergroting van afvalstoffen en beter transport van de voedingsstoffen doorheen ons lichaam. Het hebben van een goede bloedsomloop draagt bij aan een gezond immuunsysteem, juiste vochthuishouding en gezonde spieren. Hiernaast zorgt de schrikreactie van je lichaam ervoor dat je direct wakker bent en aan staat, perfect om de dag mee te beginnen.

Herstellen na training

Ook na het trainen heeft een koude douche gezondheidsvoordelen, zo zorgt het ervoor dat ons lichaam sneller en efficiënter afkoelt wanneer we koud douchen. Hiernaast draagt koud douchen bij aan het verbeteren van de bloedsomloop, zoals net beschreven. Je spieren hebben na inspanning meer bloed nodig, dus een koude douche zal dit proces ondersteunen. Ook zorgt een koude douche na je training voor het afremmen van het ontstekingsproces waardoor je spieren sneller herstellen.

Trainen van de focus

Zodra de kou ons lichaam raakt, is het de kunst niet helemaal te verkrampen. Het helpt om tijdens het nemen van een koude douche je te focussen op je ademhaling. Wanneer je deze onder controle krijgt, ontstaat er ontspanning en is de kou beter te verdragen. Door ons de concentreren op de ademhaling tijdens deze omstandigheden, train je je focus. Een goede focus draagt bij aan een hogere productiviteit. Bovendien kan het koud douchen zorgen voor een moment van rust, ook al klinkt dit nogal tegenstrijdig.

Neurotransmitters

Hoewel het bewijs niet snoeihard is, wordt wel gesuggereerd dat koud douchen of een ijs bad nemen een positief effect heeft op onze gemoedstoestand. De neurotransmitters noradrenaline en endorfine zouden namelijk verhogen als we regelmatig koud douchen. Deze stoffen zorgen voor een fijn/gelukkig gevoel en dragen bij aan het verminderen van depressieve klachten.

Discipline trainen

Een koude douche nemen is in het begin niet fijn. Je staat lekker warm te douchen en weet dat de laatste minuten van je douche koud gaan zijn. Door dit toch met kleine stapjes te doen, train je je discipline. Je merkt dat het gevoel na de tijd fijner is, zodat de stap om het de volgende keer te doen misschien iets kleiner wordt. Ook geeft het een goed gevoel om iets te doen, wat je eigenlijk niet wilt doen, maar weet dat het goed is voor je.

Tips om te beginnen met koud douchen

Om het dragelijk te houden, kun je het best in kleine stapjes beginnen. In plaats van direct onder de koude douche te springen, douch eerst warm en zet de kraan telkens een beetje kouder. Je hoeft niet direct ijskoud te douchen als je net begint. Ook qua tijd hoef je niet direct minuten vol te houden. Begin bijvoorbeeld met 20 seconden de ene dag, de volgende dag doe je het 30 seconden en zo bouw je het op. Als laatste en misschien wel belangrijkste tip: ademhaling. Probeer je te concentreren op je ademhaling, haal diep in en uit en probeer de kou te negeren. Laat je armen loshangen, probeer te ontspannen en focus puur op de ademhaling. Je zult merken dat de focus zich verlegt van de kou naar de ademhaling. Het vergt wat oefening, maar als je onder de douche vandaan stapt ben je helemaal fris en wakker om aan je dag te beginnen.

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

Een koude douche, goed voor de gezondheid?

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij