Ik weet er alles van

Life Magazine

Een ode aan het varken

Het varken, een mooi, intelligent roze beestje met een reukvermogen tienduizend keer zo sterk als dat van de mens. Jammer genoeg wordt het varken vaak alleen maar gezien als voedselproducerend dier en omdat het zoveel meer dan dat is wijd ik deze blog aan het varken. Je zult versteld staan van hun kunnen!

Wild vs. gekweekt

We kunnen het varken onderscheiden in een wild en gedomesticeerd type, het vleesvarken. Het wilde type noemen we het wilde zwijn of het everzwijn. Qua uiterlijk zien ze er totaal verschillend uit. Het wilde zwijn ziet er gevaarlijk uit met zijn ruwe donkere vacht en scherpe slachttanden, terwijl het vleesvarken er vrij onschuldig uitziet. Het roze uitziende dier heeft een vriendelijk hoofdje en is bovendien heel nieuwsgierig. Hoe is dit verschil ontstaan? Door domesticatie. Het wilde zwijn leeft in het bos, zo leeft er een grote groep in de Nederlandse Veluwe en vinden we ze overal terug in Europa, Azië en delen van Noord-Afrika. Het varken leeft in Nederland op boerderijen of wordt gekweekt voor de vleesteelt.

Intelligentie

Varkens zijn ontzettend intelligente dieren, zo worden hun cognitieve vaardigheden vergeleken met een kind van vier en zijn ze te vergelijken met honden, dolfijnen en mensenapen. Varkens zijn in staat om dingen te onthouden, zo zijn er verschillende onderzoeken geweest waarin varkens uitgedaagd werden om te onthouden in welke voerbakken het meeste voer zat. De varkens liepen na een paar keer oefenen, automatisch naar de voerbak met het meeste voer. Hiernaast is aangetoond dat varkens abstract kunnen denken en bepaalde puzzels kunnen oplossen. Ook is aangetoond dat het varken weet hoe een spiegel werkt. De meeste diersoorten begrijpen dit niet en denken dat er een ander dier voor hen staat. Door verschillende proeven uit te voeren, waarin een varken via een spiegel moest achterhalen dat er ergens anders voedsel stond, is men erachter gekomen dat een varken wel degelijk begrijpt hoe een spiegel werkt. Fascinerend.

Eigen taal

Varkens zijn sociale beesten, ze leven in groepen en zoeken gezelschap bij elkaar. Ze eten graag samen en zoeken steun als er een varken dood is. Ook heeft onderzoek aangetoond dat ze communiceren met elkaar door het geknor. Dit zijn niet zomaar geluiden, maar worden gericht gebruikt om te communiceren. Hiernaast kunnen ze ook communiceren met hun staart.

Moederschap

Varkens zijn uitstekende moeders. Zeugen (drachtige varkens) kunnen in de industrie tot wel 20 biggen krijgen, al is dit niet hoe de natuur het bedoeld heeft. Zeugen in het wild krijgen 8 tot 12 biggen, wat overeenkomt met het aantal tepels. Vaak werpen ze een keer per jaar en maakt de moeder vlak voor ze gaat werpen een groot nest van bladeren en takken. De biggen blijven zo’n twee tot vier maanden drinken bij de moeder, waarna ze geleidelijk aan voedsel beginnen te eten en het melkdrinken afbouwen. In de industrie worden de biggetjes al gespeend na drie à vier weken, een groot verschil. De moeders in het wild nemen hun biggen mee op sleeptouw en leven samen met andere moeders en biggen in een groep.

Hygiënische beestjes

Varkens vies? Integendeel. Varkens rollen in de modder om zichzelf schoon te houden, de modder droogt op, waarna het varken dit eraf schuurt en alle insecten en luizen verdwenen zijn. Ook zijn varkens al na een week zindelijk en gaan ze altijd ver weg van hun slaapplek om hun behoefte te doen. Allemaal vooroordelen dus, dat varkens vieze dieren zijn.

Dit is een dieren artikel van ik weet er alles van

Een ode aan het varken

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij