Ik weet er alles van

Life Magazine

Hoe blijf je gemotiveerd om af te vallen?

Het begin is vaak makkelijk, je zit vol motivatie, hebt doelen gesteld en barst van de energie om het deze keer echt vol te houden. Toch mislukt het na een paar weken, dat afvallen. Je valt terug in oude patronen en verliest langzaam de motivatie. Hoe dit kan ga ik je uitleggen in deze blog, maar wat veel belangrijker is, is hoe je gemotiveerd blijft om af te vallen en dat ga ik je ook vertellen in deze blog!

De lat te hoog

Als we willen afvallen, willen we het liefst zo snel mogelijk de kilo’s eraf hebben. Liever vandaag dan morgen en met een wondermiddeltje zodat we er niet te veel voor hoeven te doen. Oké dit klinkt misschien wat extreem, maar ik zelf heb er ook een handje van. Omdat we graag willen afvallen, stellen we doelen die vaak te groot zijn en bedenken we manieren die helemaal niet bij ons passen. Afvallen is een langdurig proces en is gebaseerd op de negatieve energiebalans. Als we minder eten dan we verbranden, vallen we af. Om af te vallen moet je dus een langdurige tijd een negatieve energiebalans hanteren en gedrag aanpassen, voor lange termijn.

Kies iets wat bij je past

Vaak maken mensen de fout om een dieet te kiezen dat helemaal niet bij hen past. Een dieet dat te veel afwijkt van het normale eetpatroon. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk tegen je zin eet, waardoor de kans om terug te vallen veel groter is. Als ik het liefst broodjes pindakaas eet en ik word verplicht om salades te eten in de plaats van, houd ik dit wel eventjes vol maar zeker niet te lang. De truc is om juist de voedingsmiddelen te kiezen die je lekker vindt en te zorgen dat dit in je dagelijkse calorie-inname past. Houd je enorm van chocola maar denk je dat dit niet mag tijdens het dieet? Onzin! Je kunt prima een blokje chocola toevoegen aan je dagelijkse voeding, dit is juist goed om craving te verminderen.

Zorg voor afwisseling en balans

Niemand wordt blij van elke dag precies hetzelfde eten en dit zou ook helemaal niet moeten. Door te wisselen met recepten houd je het leuk en lekker voor jezelf. Er zijn geen goede en slechte producten, ik zou je ook willen adviseren om voedsel niet op die manier te classificeren. Stel je voor, je eet eens chips en je noemt dit slecht voedsel, dan bestaat er de kans dat je baalt van jezelf omdat je chips hebt gegeten, terwijl dit helemaal niet nodig is. Iedereen snackt wel eens en zou dat ook moeten doen. Zorg ervoor dat het merendeel van de voeding die je tot je neemt bijdraagt aan je gezondheid en dat er af en toe iets is dat bijdraagt aan je geestelijke gezondheid, zoals een stukje chocola of wat chips.

Herinner jezelf waarom je ook alweer begonnen bent

Als de motivatie eventjes weg is, probeer jezelf dat te herinneren waarom je dit proces begonnen bent. Waarom wilde je afvallen, is dat om jezelf mooier en fitter te voelen? Of om die ene broek te passen? Schrijf dit op en lees het wanneer je het eventjes kwijt bent. Het afvallen is een moeilijk proces, je kunt gaandeweg niet altijd 100% gemotiveerd zijn maar je kunt wel je doel voor ogen houden en je herinneren waarom je dit ook alweer wilde.

Kleine stapjes leiden tot een groter doel

Zet kleine doelen voor jezelf! Stel je voor je wilt tien kilo afvallen: de weg naar tien kilo is lang. Het zal dan ook lang duren voor je volledig tevreden bent. Als je de doelen kleiner maakt, heb je vaker iets te vieren en zorgt het gevoel dat je het doel behaald hebt voor meer motivatie. Wil je tien kilo afvallen? Maak doelen van een kilo per keer of een halve kilo per keer.

Heb geduld, wees trots op jezelf en kijk niet alleen naar de weegschaal

Zoals net al gezegd is afvallen een langdurig proces, je zult dan ook geduld moeten hebben. Er gaan weken komen dat je je aan je dieet hebt gehouden, maar niets bent afgevallen, althans niet als we de weegschaal moeten geloven. Probeer dan geduldig te blijven en trots te zijn op wat wel gelukt is die week, bijvoorbeeld hoe fit je je gevoeld hebt of hoe lekker dat ene gezonde recept is geworden of die ene broek die toch ineens past. Afvallen is een langdurig proces, zorg dat je het leuk houdt voor jezelf en wees trots op hoever je al bent gekomen!

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

Hoe blijf je gemotiveerd om af te vallen?

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij