Ik weet er alles van

Life Magazine

Hoe maakt men kaas?


Als we naar Europa kijken, is Nederland het land dat de meeste kaas produceert, namelijk 800 miljoen kilo kaas per jaar. Als je weet dat er voor elke kilo kaas, 10 liter melk nodig is kun je je voorstelen hoeveel tanks vol melk er elk jaar nodig zijn om de productie waar te maken, laat staan hoeveel koeien er elke dag gemolken worden. Enorm veel! Omdat kaas zo kenmerkend is voor Nederland en het productieproces je zal verassen, gaat deze blog over de transformatie van melk naar kaas.

Stremmen en aanzuren

De melk wordt eerst verwarmd tot ongeveer 70 graden. Hierna worden er stremsel en bacteriën toegevoegd. Stremsel zorgt ervoor dat een deel van de melk begint te klonteren zodat het zijn vaste vorm krijgt, dat proces heet dan het stremmen van de melk. Stremsel kan dierlijk, plantaardig of microbieel zijn, niet elke kaas is dus standaard vegetarisch. De bacteriën zorgen voor de fermentatie, wat ervoor zorgt dat de kaas langer houdbaar blijft en bijdraagt aan de aroma’s van de kaas.

Wrongel

Wanneer het stremmen klaar is, worden de grotere stukken verkleind. Hierdoor komt overtollig vocht vrij dat we wei noemen, dit kan worden gebruikt in andere voedingsmiddelen. De wrongel vormt de basis voor de kaas en tijdens deze stap vindt ook de toevoeging van kruiden en specerijen plaats.

Persen, pekelen en rijpen

De wrongel wordt geperst in bepaalde vormen, elke vorm is mogelijk. Na het persen van de kaas, wordt de kaas gepekeld. Hierbij wordt de kaas in een groot bad gelegd, dat gevuld is met zout, kruiden en bacteriën die bijdragen aan de smaak, houdbaarheid en aroma’s van de kaas. Elk vat heeft zijn eigen specifieke samenstelling en is dan ook vaak bedrijfsgeheim. Hierna moet de kaas rijpen, voor jonge kaas is dit ongeveer een maand, voor oude kazen kan het rijpingsproces tot wel een jaar duren. Tijdens dit proces zorgen de bacteriën voor de juiste smaak en structuur van de kaas.

Aansnijden en smullen

Eenmaal gerijpt is het product klaar om verkocht te worden. Omwille van het rijpingsproces is jonge kaas een stuk goedkoper dan oude kaas. Deze beschrijving ging over het maken van de normale, standaard kaas. Eigenlijk wordt het gros van de kazen op dezelfde manier gemaakt, maar kan er een verschil zitten in keuze van de melk, rauwe of gepasteuriseerde melk en de wijze van pekelen. Hiernaast heeft elke kaasproducent zijn eigen recept en zal geen kaassoort hetzelfde smaken.  

Dit is een Eten & Drinken artikel van ik weet er alles van.

Hoe maakt men kaas?

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij