Ik weet er alles van

Life Magazine

Muziek luisteren tijdens het studeren

Veel studenten zweren erbij, hoewel sommigen zich dan niet eens kunnen concentreren. Ik heb het over het luisteren van muziek tijdens het studeren of het maken van huiswerk. Veel mensen doen niks liever dan muziek aanzetten met hun koptelefoon op en dan beginnen met het schoolwerk, maar veel mensen zeggen dat het maar afleidt. Is dit zo? Of helpt muziek tijdens het studeren ook echt om je beter te kunnen focussen?

Er is helaas (nog) geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er zijn onderzoeken naar gedaan, maar de resultaten waren vaak verschillend. Wel zijn er individuele verschillen ontdekt, wanneer het aankomt op luisteren naar muziek tijdens het studeren. Zo is er tijdens een recent onderzoek van organisatiepsycholoog Manuel Gonzalez van Baruch College in New York en John Aiello van de State University van New York ontdekt dat het in sommige gevallen wel en andere gevallen niet helpt. 142 deelnemers werden getest met 2 taken, een makkelijke en een moeilijke. Bij de makkelijke taak hoefden de deelnemers slechts alle letters a weg te strepen en bij de moeilijke taak moesten ze woordparen leren en werden ze hierop afgevraagd. Ook moesten ze elke taak een aantal keer uitvoeren. De eerste keer zonder muziek, daarna simpele achtergrondmuziek en als laatste met complexere muziek die veel akoestische variatie bevatte.

Onderzoek muziek

Na het onderzoek bleek dat dit alles een verschil maakte en vooral verschilde per persoon. De deelnemers die niet snel worden afgeleid noch op zoek gaan naar afleiding, konden beter de complexere muziek luisteren bij de simpele taak. Op deze manier bleven zij zich focussen op de taak. De deelnemers die wel al snel afleiding zochten, waren niet gebaat bij de muziek. Gedurende de moeilijke taak bleek echter wel dat de deelnemers beter geen muziek konden luisteren.

Er is dus niet één concreet antwoord op de vraag of het goed is om muziek te luisteren tijdens het studeren. Het antwoord op deze vraag hangt namelijk af van de taken die gedaan moeten worden, de muziek die je luistert en hoe snel jij wordt afgeleid of naar afleiding gaat zoeken, dus je persoonlijkheid. Bij een simpele taak kun je muziek luisteren, ook complexere muziek, als je niet snel wordt afgeleid. Als je snel wordt afgeleid, is dit echter geen goed idee. Bij een moeilijkere taak is muziek een minder goed idee, voor zowel de mensen die snel afgeleid zijn als de mensen die niet snel afleiding zoeken. Het is dus beter om bij jezelf na te gaan of jouw taken simpel zijn of niet en of je snel afgeleid bent of niet. Zo kun je het beste bepalen of het een goed idee is voor jou om muziek te luisteren tijdens het leren.

Dit is een Muziek en Film artikel van ik weet er alles van.

Muziek luisteren tijdens het studeren

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij