Ik weet er alles van

Life Magazine

Pre- en probiotica, echt nuttig of een grote marketingtruc?


Grote kans dat je het wel eens hebt zien staan op een verpakking, het wel eens in een reclamespotje gezien of gehoord hebt of iemand erover hebt gehoord: pre- en probiotica in voedingsmiddelen. Deze stoffen zouden bijdragen aan een goede darmflora, maar is dit echt het geval? Of gebruiken producenten vooral deze claim als marketingtruc? In deze blog leg ik je uit wat pre- en probiotica zijn, waar we ze terugvinden en of het wel degelijk bijdraagt aan de darmgezondheid.

Overal bacteriën
Onze darmflora bestaat uit biljoenen bacteriën, deze zijn niet slecht voor ons maar zijn juist nodig! Ze beschermen de darmen tegen infectie en dragen bij aan de vertering. Zo verteren ze onder andere vezels die het lichaam zelf niet kan verteren en spelen ze een belangrijke rol bij de synthese van vitamine K.

Waaraan draagt een goede darmflora bij?
Een goede darmflora zorgt voor het beter opnemen van voedingsstoffen en draagt hierdoor bij aan het hebben van meer energie. Hiernaast zorgt een gezonde darmflora voor het versterken van de darmwand en zorgt het voor minder darmklachten zoals gasvorming, constipatie en prikkelbare darmklachten. Ook draagt een gezonde darmflora bij aan ons immuunsysteem en weerstand. Hoe? Omdat een groot deel van de weerstand zich in de darmflora bevindt. Als dit op peil is, hebben schadelijke bacteriën geen schijn van kans om te groeien in de darm. Als de darmflora minder gezond is en er te weinig bescherming is vanuit deze flora, hebben diezelfde bacteriën wel kans om te groeien en is er dus een grotere kans om ziek te worden. Gezonde darmen leiden tot een sterker immuunsysteem, reden genoeg dus om goed te zorgen voor je darmen.

Het verschil tussen pre- en probiotica

De darmflora heeft genoeg voedingsstoffen nodig om te doen wat het doet. Prebiotica zorgt hiervoor, het geeft de energie aan de bacteriën zodat ze voldoende kunnen verteren en beschermen. Prebiotica zijn dus niet levende, organische voedingsvezels. Probiotica daarentegen zijn de bacteriën zelf die we kunnen innemen en kunnen toevoegen aan de bestaande darmflora. Het nadeel van probiotica is dat het niet altijd zeker is of ze wel op de plaats van bestemming terecht komen als we ze innemen via de voeding.

Waar vinden we deze stoffen?
Prebiotica vinden we terug in groente en voedsel met veel vezels. Als je groente inname op een dag al hoog is (min 400 gram), zou ik me geen zorgen maken over een tekort aan prebiotica. Probiotica vinden we terug in gefermenteerde producten, zoals yoghurt, tempeh of zuurkool. Ook worden ze soms toegevoegd aan producten, zoals yakult. Hiernaast zijn ook pre- en probiotica supplementen te verkrijgen voor het geval je het niet voldoende binnenkrijgt via voedsel, of eens wil proberen wat het effect ervan is.

Conclusie
Pre- en probiotica dragen bij aan een goede darmgezondheid en zijn zeker het proberen waard om je darmflora, indien nodig, te verbeteren. Eet voldoende groente en neem af en toe yoghurt of gefermenteerde producten, maar overdrijf het niet. Een teveel aan vezel kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Mijn advies: probeer het eens uit en ervaar zelf wat het met je lichaam doet, want ieder lijf en iedere darmflora is anders.

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

Pre- en probiotica, echt nuttig of een grote marketingtruc?


Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij