Ik weet er alles van

Life Magazine

Schoonmaken en schoon houden van de hottub

We geven je tips over hoe de outdoor hottub schoonmaken en het water rein te houden. Om optimaal te kunnen genieten van jouw hottub buiten is het belangrijk dat je het water zo schoon mogelijk houdt. Je wilt genieten van kristalhelder water in je hottub met bubbels.
Helder water en een schone hottub is van belang voor je gezondheid. Daarnaast helpt het ook om de levensduur van jouw buitenbad te verlengen. Het zorgt er tevens voor dat je maximaal en probleemloos van je kunststof hottub of hottub hout geniet.
In deze blog geven we je tips over hottub schoonmaken en hoe je dit op verschillende manieren kan doen. Variërend van chemicaliën die je aan het water toevoegt tot enkele eenvoudige dagelijkse tips hottub schoonmaken.

Eerste keer gebruik hottub

Wanneer je voor de eerste keer de hottub gebruikt, vul je de tub volledig met schoon water. Het maximale niveau staat aan de binnenkant van de kuip. Plaats vervolgens de deksel erop en warm het water op. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, zet je de bubbelbad airjets aan, zodat het water gaat borrelen.
Je voegt nu een waterzuivering middel toe aan het water. Vaak is dat in de vorm van een chloor tablet. Dit is het belangrijkste onderdeel om het water in jouw hottub spa schoon en gezond te houden. Er zijn overigens ook reinigingsmiddelen zonder chloor te koop.
Bacteriën kunnen snel groeien in heet water, daarom is het schoonmaken van het hottub water belangrijk. Het toevoegen van een reinigingsmiddel doodt vervolgens de bacteriën die in het water groeien. Daarnaast wordt het hottub water ook gezuiverd. Dit is ook van toepassing voor opblaasbare zwembaden, houten of kunststop spa’s, zoals de Lay-Z-Spa.

Houd bacteriën buiten het hottub water

In tegenstelling tot een zwembad, heeft een hottub niet zoveel vuil in het water. Maar door de geringe waterinhoud en de hogere temperaturen is het hottub water veel kwetsbaarder voor micro organisme en bacteriën.
Hottub schoonmaken en het water rein houden is dus een essentieel onderdeel nadat je de eerste keer de hottub hebt gebruikt. Je wilt toch iedere keer genieten van een schone en gezonde hottub?
Vies en onrein water komt door de bacteriën die in de hottub ontstaan. Als eerste voel je de gladde wanden, dit is de zogenoemde biofilm. Daarna gaat het water ruiken en wordt het langzaam groen.
In de biofilm ontstaan steeds meer bacteriën en schimmels. Hier voeden algen zich mee, waarna de algen in de hottub gaan overheersen. Naast de bacteriën zijn de weersomstandigheden ook van invloed op de kwaliteit van het water.

Hottub schoonmaken en pH waarde checken

Bij hottub onderhoud behoort ook de pH waarde check. Het is verstandig om voor gebruik van de hottub de pH waarde van het water te checken. Dit is namelijk belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook zeker voor de levensduur van de hottub zelf.
Stap 1: pH-waarde controleren.
Stap 2: Chloorniveau op peil houden.
Stap 3: Chloorgehalte op peil houden. 
Stap 4: Regelmatig testen pH waarde en chloorgehalte testen.
Indien je een reinigingsmiddel gebruikt met chloor let dan op dat je niet te veel gebruikt. Een mini chloor tablet van maximaal 20mg is voldoende.
Ook zijn er schoonmaak middelen verkrijgbaar als een all-in-one product zonder chloor. Je kan deze kopen in de online shop van Out at Home. Een milieuvriendelijk reinigingsmiddel voor het water onderhoud van jouw hottub, bubbelbad of spa.
Let op, in andere Europese landen zijn diverse desinfecterende middelen te koop zoals bromine of O2 zuurstof tabletten. Deze producten mogen in Nederland niet verkocht worden.

Hottub schoonmaken en houden met zandfilter

Met een zandfilterset met uv-lamp hoef je het water enkel een aantal keer per jaar te verversen. Op deze manier is hottub schoonmaken een fluitje van een cent.
De lamp doodt niet alleen de zweefalgen, maar ook bijna alle overige bacteriën en virussen. Een zandfilter met uv-lamp is ook gelijk preventief tegen legionella bacterie. Daarnaast heb je nog maar 20 procent van de normale hoeveelheid chloor nodig in je hottub.
Een eenvoudige en snelle oplossing om de hottub schoonmaken is een inhang filterpomp. Deze zuivert het water waardoor je een aantal weken met hetzelfde water kan doen.

Kristalhelder water

Nu je klaar bent om de hottub te gebruiken, is er een aantal basisregels die je kan opvolgen om het water zo schoon, zuiver en hygiënisch mogelijk te houden. Kristalhelder water voor jouw houten hottub.
– Maak de waterfilters regelmatig schoon en vervang ze. Houd als richtlijn aan om de 1 à 2 weken reinigen en om de maand vervangen. 
- Neem een douche voordat je in de hottub stapt. Make-up, body lotions, haarlak tasten namelijk de waterbalans ernstig aan. 
- Ververs het water tijdig. 
- Plaats de hottub in de winter niet onder een boom in verband met vallende bladeren. 
- Hottub schoonmaken met reinigingsmiddel. 
- Check geregeld de pH waarde en het chloorgehalte (indien je chloor gebruikt). 
- Na gebruik dek je de tub af met een afdekzeil ter bescherming voor vuil van buitenaf.

Schoonmaken en schoon houden van de hottub

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij