Ik weet er alles van

Life Magazine

Sporten, niet alleen gezond voor je lijf maar ook voor je hoofd

Dat sporten goed voor de gezondheid is, is niks nieuws. Sporten draagt bij aan het opbouwen of in stand houden van de conditie, zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten, verbetert de ademhaling, houdt je fit en sterk en zo kan ik nog talloze andere lichamelijke voordelen opnoemen van sporten. Maar wist je dat sporten ook een positief effect kan hebben op je geest? Sporten zorgt voor minder stress en maakt gelukkiger, hoe dit precies komt lees je in deze blog.

Sport je hoofd leeg

Je herkent dit waarschijnlijk wel: de hele dag druk zijn, veel moeten regelen, thuiskomen, op de bank ploffen met een vol hoofd en moe lijf en er niet aan moeten denken om nog maar te gaan sporten. Je besluit toch te gaan en je voelt je een veel beter mens als je terugkomt met energie én een leger, kalmer hoofd. Door te sporten leggen we de focus op het lichaam en niet op het hoofd, eigenlijk is het een soort vorm van mindfulness. Door intensief bezig te zijn, verleg je de aandacht van alle drukke gedachtes naar je ademhaling en lijf. Hierdoor ruimt je hoofd op en creëer je rust, je leidt je hersenen namelijk letterlijk af door fysiek bezig te zijn. Winnen dus. Hiernaast kan sporten een waardevolle uitlaatklep zijn, bijvoorbeeld door na een slechte, drukke of stressvolle dag een uurtje te gaan trainen in de sportschool en eens goed met de gewichten te gooien. Niet letterlijk natuurlijk 😉

Natural high

Naast het leegmaken van het hoofd en stoom afblazen, zorgt sporten ook op fysiologisch niveau voor positieve effecten. Tijdens het sporten komen er namelijk de zogenaamde ‘geluksstofjes’ vrij in de hersenen. Dit zijn neurotransmitters, die zorgen voor de prikkeloverdracht tussen de verschillende neuronen. Serotonine, dopamine en endorfine komen al vrij na een half uurtje sporten. Serotonine draagt bij aan slaap en de gemoedstoestand, dopamine speelt een rol bij het beloningscentrum van de hersenen en geeft een fijn opwekkend gevoel, endorfine wordt ook wel het echte gelukshormoon genoemd en zorgt hiernaast ook voor minder pijn. Voldoende reden dus om eens goed buiten adem te raken en je lichaam kennis te laten maken met zijn natural high.

Zelfvertrouwen bouwen!

Door te sporten werk je aan je lichaam, het kan zijn dat je beter wordt in de sport die je doet of er beter gaat uitzien bijvoorbeeld, dit draagt bij aan het zelfvertrouwen waardoor je steviger in je schoenen staat. Jezelf uitdagen en doelen halen geeft een goed gevoel, al voelt dat niet altijd zo van tevoren. Of het nu gaat over conditie opbouwen, slanker worden of meer kunnen liften, je zult merken dat het goed voelt om goed bezig te zijn!

Dit is een gezondheid artikel van ik weet er alles van.

Sporten, niet alleen gezond voor je lijf maar ook voor je hoofd

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij