Ik weet er alles van

Life Magazine

Tips om je immuunsysteem te boosten

Immuunsysteem, je persoonlijke defensiemechanisme als het om ziekte gaat. Dit sterke systeem maakt een groot deel uit van ons lichaam, is bijzonder efficiënt en bovendien indrukwekkend. Omdat het woord ‘immuunsysteem’ nog nooit zoveel is genoemd als de afgelopen twee jaren en men weet dat een goed werkend immuunsysteem bijdraagt aan het afweren van ziekte, wijd ik deze blog aan hoe je ervoor kunt zorgen dat dit systeem nog sterker wordt. Hier volgen een aantal tips om jouw immuunsysteem te boosten. Verkouden? Not this time.

De basis

We kunnen het immuunsysteem opdelen in twee, het aangeboren en verworven immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem bestaat uit een aantal niet-specifieke cellen, hiermee wordt bedoeld dat deze cellen alles wat een mogelijk gevaar kan zijn voor het lichaam, direct aanvalt. Deze reactie vindt snel plaats, maar duurt ook niet zo lang. Het verworven immuunsysteem is complexer en bovendien specifiek. Voor elk type van infectie wordt een specifiek verdedigingsmechanisme gebruikt, waarna er antistoffen ontstaan. Deze antistoffen blijven aanwezig in het lichaam, waardoor het lichaam de volgende keer bij dezelfde infectie, sneller en beter kan reageren. Hoe ouder we worden en hoe meer we in aanraking komen met bepaalde ziekte, hoe meer getraind dit systeem wordt.

Je immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen die we ook wel leukocyten noemen. Leukocyten bevinden zich in de bloedbaan en in lymfoïde organen zoals de milt en lymfeklieren. Er zijn verschillende types leukocyten, allemaal hebben ze een andere functie als het om de afweer gaat. Zo zijn er leukocyten die lichaamsvreemde partikels opmerken en andere leukocyten waarschuwen, waardoor deze in actie komen en het partikel doden.

Tips immuunsysteem

Eigenlijk is er maar een werkende tip voor een gezond immuunsysteem en dat is een gezonde leefstijl. Er bestaat jammer genoeg geen quick fix om je immuunsysteem te boosten, ook al claimen sommige supplementbedrijven dit wel. Belangrijk is zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Hier volgen wat tips

  • Gezonde en gevarieerde voeding: eet voldoende groente en fruit om genoeg vitaminen binnen te krijgen. Groene bladgroente en broccoli zit bijvoorbeeld bomvol vitamines!
  • Gember en kurkuma zijn niet alleen een hype, ze zitten ook nog eens vol antioxidanten en zijn bovendien lekker in gerechten. Antioxidanten dragen bij aan het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen en werken ontstekingsremmend.
  • Zorg voor genoeg beweging, pak iets vaker de fiets of neem de trap in plaats van de lift.
  • Zoek het zonnetje op. In de winter hebben we al gauw te weinig vitamine D, zoek daarom de zon op ondanks dat het koud is. Vitamine D draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Geen tijd voor de zon? Je kunt tijdens de wintermaanden ook vitamine D supplementen nemen.
  • Vitamine C all the way. Waarschijnlijk heb je al wel eens als tip gekregen dat bij een beginnende verkoudheid vitamine C kan helpen. Vitamine C vinden we terug in citrusvruchten en dragen bij aan een gezond immuunsysteem.
  • Vermijd (chronische) stress. Chronische stress heeft een nadelig effect op het immuunsysteem. Doordat je lichaam in een andere staat is als het (chronisch) gestrest is, kan het immuunsysteem lichtjes onderdrukt worden. Zorg daarom voor voldoende ontspanning!
Tips om je immuunsysteem te boosten

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij