Ik weet er alles van

Life Magazine

Tips om sneller te lezen

Op een dagelijkse basis lezen we allemaal vrij veel, of dit nu boeken zijn of gewoon de krant of berichten op sociale media. Soms moet je veel lezen voor bijvoorbeeld werk of school en dan is het handig om sneller te kunnen lezen natuurlijk. Ook is het hierbij belangrijk dat je wel nog steeds alles begrijpt wat je leest. Hieronder staan 5 tips die jou helpen om sneller te kunnen lezen!

Lezen

  1. Zorg voor ontspanning

Wanneer je nog veel zorgen aan je hoofd hebt tijdens het lezen onthoudt je ook veel minder. Je zal namelijk tijdens het lezen alsnog aan van alles en nog wat denken. Daarom is het belangrijk om je hoofd leeg te maken voordat je begint met lezen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld even diep in en uit te ademen, maar ook door korte pauzes te nemen tussen het lezen door, zoals na elk hoofdstuk.

  1. Gebruik een pen

Door tijdens het lezen een pen te gebruiken, kunnen je ogen in een vloeiendere beweging over alle woorden en zinnen heen gaan. Door een pen te gebruiken tijdens het (snel)lezen voorkom je dat je vaker terug moet gaan naar een stuk tekst, omdat je denkt dat je het niet echt hebt gelezen. Bepaal zelf de snelheid van de pen en houd de pen net onder de regel tekst die je probeert te lezen. 

  1. Vermijd alle afleiding

Als je tijdens het lezen vaak afgeleid raakt, ben je niet de enige. Het is namelijk een van de grootste redenen waardoor mensen vaak niet snel kunnen lezen. Zet dus niet de tv of de radio aan op de achtergrond, maar focus je echt alleen op het lezen. Leg ook je telefoon even weg en zorg voor een rustige plek om ongestoord te kunnen lezen.

  1. Bepaal je doel

Voordat je begint met (snel)lezen, stel eerst een doel voor jezelf vast. Denk van tevoren even na over wat je precies wilt bereiken door het lezen en gebruik niet als reden ‘omdat je het boek interessant vindt’. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen van lezen, als je geen andere reden weet, en focus je hierop voordat je begint met lezen. Je zal zo veel efficiënter en sneller gaan lezen.

  1. Lees niet telkens de tekst opnieuw terug

Het is voor veel mensen normaal om dingen terug te lezen wanneer ze deze nog niet helemaal begrijpen, maar probeer dit toch niet te doen. Door gewoon door te lezen, gaat het lezen van de tekst veel sneller en een alinea of zin wordt meestal toch nog verder uitgelegd in het stuk tekst wat erna komt.

Dit is een mensen artikel van ik weet er alles van.

Tips om sneller te lezen

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij