Ik weet er alles van

Life Magazine

Tips om stress te verminderen

De cijfers liegen er niet om als we kijken naar hoeveel mensen stress ervaren. Zo ervaart het merendeel van de Nederlandse bevolking werk gerelateerde stress en heeft ruim 1,3 miljoen mensen last van burnout-klachten. Stress is niet te voorkomen en soms hebben we zelfs stress nodig om te kunnen presteren, maar de ene stress is de andere stress niet.

We kunnen stress opdelen in twee typen, zo is er eustress en distress. Eustress is gezonde stress en ervaren we bijvoorbeeld als we moeten presteren, het maakt ons alert en gefocust. Disstress is slechte stress, stress die vermoeiend is, kopzorgen geeft en juist kan zorgen voor slechte prestaties. Omdat iedereen wel een stress ervaart, gaat deze blog over een aantal tips om stress te verminderen.

Tips om met stress om te gaan

  • Zoek de trigger en vermijd deze waar mogelijk. Vaak kunnen dezelfde situaties leiden tot stress, bijvoorbeeld bepaalde personen of bepaalde ogenblikken op een dag. Kijk of je de trigger kunt vinden voor hetgeen wat je stress geeft en probeer dit te veranderen. 
  • Zorg voor voldoende organisatie en planning. Overzicht kan helpen bij stressvolle situaties. Zorg dat je je taken goed organiseert zodat je minder snel dingen tegenkomt die je niet zou verwachten. 
  • Ontspanning creëren en stress loslaten. Stress kruipt in ons hoofd en zorgt ervoor dat we minder goed kunnen ontspannen. Lichaamsbeweging kan hier enorm bij helpen. Door even uit je hoofd te kruipen en je lichaam aan het werk te zetten, creëer je ruimte, wat meer ontspanning geeft. Hiernaast kan mindfulness helpen bij het verminderen van stress. Pak elke dag op z’n minst een momentje voor jezelf om even aan niks te denken.
  • Voldoende slaap! Slaap is goed voor alles. Een goede nachtrust draagt bij aan een fitter lichaam en hoofd, je kunt meer dingen aan. Zo leidt slaaptekort tot mindere concentratie en bovendien verhoogde prikkelbaarheid, waardoor je juist moeilijker om kunt gaan met stress. 
  • Schrijf alles op en relativeer. Deze pas ik zelf heel vaak toe wanneer ik last heb van piekergedachten en stress. Doordat het hoofd maalt en gedachten maar blijven rondspringen, is er geen overzicht. Door al deze gedachten op te schrijven en ze stuk voor stuk geforceerd probeert te relativeren, zal je merken dat het makkelijker wordt reëel naar deze gedachten te kijken.
  • Zoek steun bij anderen en geef aan dat je gestrest bent. Je hoeft het niet alleen te doen! Geef aan wanneer je stress ervaart en laat mensen je helpen. Of het nu om werk gaat of om privé, collega’s en vrienden zijn er om je te helpen en kunnen vaak ook een andere blik geven op de situatie. Bovendien lucht het enorm op om even te kunnen ventileren.
  • Kom voor jezelf op, leer nee zeggen. Dit is een moeilijke, maar wel een heel belangrijke. Leer je eigen grenzen kennen en respecteer deze. Als je te veel stress ervaart door een hoge werk druk en je krijgt er meer taken bij doordat je geen nee durft te zeggen, wordt de stress alleen maar hoger. Het is compleet normaal om grenzen aan te geven, zeker als het anders ten koste gaat van jezelf.

Een belangrijke stap is volledig tot rust te komen, misschien een lekker vakantie naar de Bordeaux of Piemonte. Maak mooie foto’s met je nieuwe iPhone 13 en geniet meer van het leven.

Dit is een mensen artikel van ik weet er alles van.

Tips om stress te verminderen

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij