Ik weet er alles van

Life Magazine

Train je geheugen met deze tips

De keuken inlopen en je niet meer herinneren wat er ook alweer deed, je sleutels kwijt en vergeten zijn dat je ze voor een keer op een andere plaats hebt gelegd. Herkenbaar, denk ik. Ons geheugen werkt niet altijd mee, gelukkig is er een manier om je geheugen te trainen! Je geheugen trainen, kan dit? Ja! Je kunt je brein op sommige vlakken vergelijken met een spier. Hoe meer je traint, hoe sterker je wordt. Voor het brein geldt dit ook. Je kunt je brein trainen en zo je geheugen verbeteren. In deze blog een aantal tips over hoe je je geheugen kunt verbeteren en je brein kunt trainen, sta je in ieder geval nooit meer voor niks in de keuken.

Dynamisch brein

Hersenen bevatten een belangrijke eigenschap, ze zijn namelijk neuroplastisch. Dit houdt in dat er, met de juiste stimulatie, nieuwe banen gevormd kunnen worden op elke leeftijd. Hoe meer je van je brein vraagt, hoe meer banen er gevormd kunnen worden. Natuurlijk heeft dit ook een grens, maar je kunt je hersenen dus écht trainen.

Geheugen

In het menselijk brein kunnen we verschillende geheugentypes onderscheiden, het kortetermijngeheugen, langetermijngeheugen en het werkgeheugen. De eerste twee spreken voor zichzelf, het werkgeheugen hoort bij het kortetermijngeheugen en draagt bij aan actieve denkprocessen. Wanneer we ouder worden is het werkgeheugen samen met het herinneren van ervaringen hetgeen dat als eerst achteruitgaat. Onderzoekers denken dat de voornaamste reden van het minderen van het geheugen, het gebrek aan input is. Wanneer we ouder worden en op den duur stoppen met werken, wordt het brein minder uitgedaagd.

Hoe train je je geheugen?

Om je hersenen te trainen, moet er een gezonde basis zijn. Zo draagt gezonde voeding bij aan een goede hersenfunctie en moet je zeker zorgen voor genoeg beweging en slaap! De hersenen zelf kunnen we trainen met de volgende tips:

  • Leer regelmatig nieuwe dingen. Zoals net gezegd past het brein zich aan, wanneer je dit scherp houdt door nieuwe dingen te leren, zorgt je voor meer ontwikkeling.
  • Visualiseer abstracte dingen. Heb je moeite om bepaalde getallen of letters te onthouden? Je bent niet de enige. Het menselijk brein heeft over het algemeen meer moeite met het onthouden van abstracte dingen. Het helpt om deze te koppelen aan afbeeldingen in je hoofd, die onthouden we beter.
  • Rijd zonder navigatie. Wederom: daag je brein uit! Naar de navigatie kijken kan iedereen, probeer eens van tevoren een route uit te kiezen, te onthouden en vervolgens te rijden. Spieken kan altijd nog 😉
  • Probeer een deel van je boodschappenlijstje te onthouden. Natuurlijk kan je als hersentraining direct proberen het hele lijstje te onthouden, maar hoe trainbaar het brein ook is, we moeten klein beginnen. Probeer daarom bijvoorbeeld vijf producten in plaats van op het boodschappenlijstje te schrijven, in je hoofd op te slaan. Lukt dit? Doe je er volgende week eentje extra. 
  • Houd je brein actief met nieuwe informatie. Kijk boeiende films, lees interessante boeken en voer discussies over nieuwe onderwerpen! Zoals net al gezegd, ons brein beweegt met ons mee, maar hier gebruik van. 
  • Maak ezelsbruggetjes. Dit is een gouden oude natuurlijk. Als we moeilijk dingen onthouden helpt het dit te koppelen aan een zinnetje of gebaar. Het ezelsbruggetje zelf hoeft helemaal nergens op te slaan, zolang het er maar voor zorgt dat je onthoudt wat je moet onthouden. 
  • Geheugenpaleis of geheugenroute. Deze methode is bijzonder effectief en wordt vaak gebruikt voor het onthouden van grotere hoeveelheden informatie. Zoals net gezegd heeft ons brein meer moeite met het onthouden van abstracte informatie. Door het te koppelen aan iets wat we al weten, onthouden we het beter. Zo kun je je een route in je hoofd visualiseren die je vaak aflegt, bijvoorbeeld naar school of naar je werk. Op deze route ‘plak’ je telkens bepaalde informatie. Je koppelt bepaalde woorden die je moet onthouden aan die ene boom waar je altijd langs fietst bijvoorbeeld. De link hiertussen zorgt dat je het beter onthoudt. Probeer het maar eens, je zult versteld zijn van je eigen brein!

Dit is een mensen artikel van ik weet er alles van.

Train je geheugen met deze tips

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij