Ik weet er alles van

Life Magazine

UNESCO’s Global Geopark De Hondsrug

Een natuurlandschap vol met sporen uit het verleden vind je in het noorden van ons land. Door UNESCO uitgeroepen tot Global Geopark, dan hebben we het over de Hondsrug. Een 70 kilometer lang uitgestrekt natuurlandschap wat gelegen is tussen Emmen en Groningen. De overgebleven hunebedden, boerderijen en archeologische vondsten geven ons veel informatie over de geschiedenis van het prachtige Hondsruggebied. 

De Hondsrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De twaalf hunebedden die je hier tegenkomt stammen uit deze tijd. Als gevolg van de kracht van het ijs en de enorme rivierstromingen zijn de heuvels en ruggen ontstaan. Het uitgestrekte natuurgebied is opgedeeld in drie gebieden. Als eerste heb je het gebied Gieten-Borger wat 2.900 hectare bevat, het tweede gebied is Exloo-Osdoorn met 1.850 hectare en als laatste heb je het gebied bij Emmen wat 1.700 hectare groot is. Het hoogste punt is bij Emmen en ligt dertig meter boven het NAP.

Het natuurpark is verdeeld over de provincies Drenthe en Groningen en loopt door de gemeenten Groningen, Haren, Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. 

Voor jong en oud

Het is een publiekstrekker voor zowel de toeristen als de natuurliefhebbers, voor jong en oud! Op vele manieren kun je dit veelzijdige landschappen ontdekken. Voor de kleinste is er een speelbos in Emmerdennen, voor de fietsliefhebbers zijn er verschillende fietsroutes uitgestippeld, net als voor de wandelaars. Onderweg kun je een picknick stop maken bij de speelvijver. 

Alle fietspaden in Gieten-Borger zijn verhard en daardoor geschikt voor rolstoelgebruikers. Bij boswachterij Emmen ligt een betonnen familiepad dat geschikt is voor rollators, wandelwagens en ook rolstoelen. 

Losloopgebieden voor honden

Honden zijn uiteraard ook welkom in het natuurgebied. Bij de ingangen van het natuurlandschap staat met borden aangegeven waar de honden los mogen lopen, zoals in de bossen van Exloo en Osdoorn. Dit zijn de speciale losloopgebieden. Op de normale paden moeten de honden aangelijnd zijn.

Speciale ruiterpaden

Door het hele gebied zijn ruiterpaden uitgezet waar je heerlijk met je paard kunt genieten van het prachtige bosrijke natuurgebied. In de Emmerdennen zijn paarden helaas niet toegestaan, maar in de rest van de gebieden wel.

Even ontsnappen van de realiteit

Het natuurparadijs Hondsrug is het gehele jaar toegankelijk. Je kunt ook overnachten op één van de campings. Het is toch heerlijk om ‘s morgens wakker te worden door het geluid van de fluitende vogeltjes? Vergeet niet de zonsopkomst te bekijken onder het genot van een warm kopje koffie. De Hondsrug is een prachtige plek om even te ontsnappen aan het hectische en snelle dagelijkse leven. Geniet van dit mooie stukje Hollandse natuur!  

Dit is een dagje uit artikel van ik weet er alles van.

UNESCO’s Global Geopark De Hondsrug

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij