Ik weet er alles van

Life Magazine

Wat is Vino de Espumosos?

Vino de Espumosos is Cava uit Andalusie

Cava Andalusie is de heerlijke Spaanse tegenhanger van de Franse Champagne. Het is een Spaanse schuimwijn welke ontstaan is in de Penedès wijnstreken van Catalonië. Maar de beste Cava komt uit de zuid Spaanse regio waar de meeste zon schijnt, Andalusie. In Zuid-Spanje wordt Cava Andalusie ook wel Vino de Espumosos genoemd. Net als sherry is cava internationaal bekend. Spanje is de op één na grootste mousserende wijn producent ter wereld. 

Voor het maken van cava worden andere druiven gebruikt dan bij champagne. Voor Cava worden vooral de druifsoorten Macabeu, Parellada en Xarel lo gebruikt. Steeds vaker worden ook andere variëteiten gebruikt. Zowel cava als champagne worden op dezelfde manier gemaakt, de ‘méthode champenoise’. Deze naam is sinds 1994 beschermd, waardoor de Cava makers de naam ‘méthode tradtitionelle’ gebruiken. De naam is anders, maar de productie methode hetzelfde. 

Spaanse mousserende witte wijn

Wijn, cava of Vino de Espumosos is beter van smaak door de zon en de mineralen die uit de grond worden opgenomen. Volgens wijnkenners is een droge warme maand augustus goed voor de wijnsmaak. Omdat de druiven planten de mineralen uit de grond halen, in plaats van het regenwater. Een goede druif voor de Cava Andalusie komt tot stand door de beste oogst. Een oogst waarbij het weer van invloed is op de smaak van de uiteindelijke Spaanse mousserende witte wijn. 

Een vochtig voorjaar met regen en zonder hagelbuien, want deze beschadigen de wijnstokken. Gecombineerd met een warme en droge zomer. Dit is precies het weer wat de regio Andalusie biedt. In Catalonië is het te koud. In Valencia komen flinke hagelbuien voor en hoosbuien in de zomer, welke de smaak negatief beïnvloeden. Daarom is de wijn uit droge warme gebieden zo uitmuntend van smaak! De Andalusie Vino de Espumosos is eigenlijk beter dan de Cava wijn uit Catalonië!

Cava soorten

Net zoals bij Champagne zijn er bij de Spaanse mousserende witte wijn ook verschillende Cava soorten. Cava Andalusie moet tenminste 9 maanden fermenteren in dezelfde fles, alvorens te herkurken. Tijdens dit fermentatie proces ontstaat kooldioxidegas waardoor de bubbels in de Cavawijn ontstaan. De betere Cava soorten worden langer gerijpte, zoals de Reserva 18 maanden en Gran Reserva 2 jaar. De zoetheid van de schuimwijn hangt af van de hoeveelheid suiker die gebruikt worden voor de tweede gisting. 

Er zijn vervolgens 7 categorieën te onderscheiden bij de heerlijke Spaanse mousserende witte wijn. Van droog naar zoet zijn dit:
Brut Nature, Extra brut, Brut, Extra seco, Seco, Semi-seco en Dulce.
De minst zoete Cava is dus de Brut Nature, waarbij de Cava Brut erg populair is. De benamingen zijn identiek aan de Champagne soorten. Behalve de Cava Dulce, deze bestaat niet in de Franse regio. 

Cava beschermde naam?

Is Cava beschermde naam? Cava is sinds 1972 een ‘appellatie’, dat wil zeggen een beschermde herkomstbenaming. In tegenstelling met de Champagne soorten, die echt streekgebonden zijn, kan en mag Cava ook elders in Spanje worden gemaakt. Een cavawijn herken je aan een vierpuntige ster onderaan de kurk. Afhankelijk van waar de mousserende wijn is gemaakt kan deze nog beschikken over een oorsprongsbenaming, Denominación de Origen. 

Voorheen werd Cava als Spaanse Champagne verkocht. Echter door de wetgeving binnen de Europese Unie mag niemand buiten de Franse Champagne streek deze benaming nog hanteren. Vandaar dat de Spaanse mousserende wijn nu Cava wijn wordt genoemd. De Cava Andalusie van Zuid-Spanje wordt ook vaak Vino de Espumosos genoemd, mousserende wijn. In Andalusie worden vaak ander soort druiven gebruikt dan de cava wijn uit Catalonië. Zoals de Zalema of Palomino druivensoort. 

Druivensoorten Spanje

De druivensoorten Spanje bepalen het karakter van de Cava. De Parellada druif zorgt voor een romige en zachte afdronk met een verfijnd aroma van citrus. De Macabeo druif is fruitig en fris. De Xarel Lo zorgt voor een sterke body, rijpheid en structuur van de Cava. Daarbij wordt de smaak van de schuimwijn ook bepaalt door de juiste oogst en manier vinificatie. Bij Cava Andalusie worden andere druivensoorten Spanje toegevoegd of gecombineerd. Welke heerlijk vol en naar de zon smaken. 

Net zoals bij Champagne heb je ook roze Cava, Cava Rosado. Om tot een Cava Rosado te komen, gebruiken de wijnhuizen andere Spaanse druivensoorten. Zoals de druif Pinot Noir, Garnacha Tinta en Trepat. Cava Rosado wordt gemaakt van een blauwe druivensoort of een mix van blauw en blanke druiven. De vergisting vindt plaats zonder de schillen van de druiven, waardoor de cavawijn beperkt de kleur opneemt. Bij Cava Rosado heb je ook de onderverdeling in zoetheid, zoals cava brut rosado en cava rosado dulce. 

Hoe heet Spaanse mousserende wijn?

Er zijn verschillende benamingen voor de schuimwijn in Europa. Hoe heeft Spaanse mousserende wijn? De Spaanse mousserende wijn heet in Spanje Cava of zoals ze in Andalusie ook zeggen Vino de Espumosos. Hoewel de Cavawijn van oorsprong uit Catalonië komt, wordt deze ook gemaakt in andere regio’s, zoals Andalusie, Extremadura, Navarra, Aragón, la Rioja, Castilla-La Mancha en Valencia. Cava is de bekendste mousserende wijn uit het wijnland Spanje.

Het klimaat in Zuid-Spanje is optimaal voor het maken van de beste Spaanse mousserende wijn. Zon, regen, droge en warme zomers. Het hele proces van schuimwijn maken duurt, vanaf de oogst, minimaal 9 maanden. Een producent kan er ook voor kiezen om een Spaanse mousserende witte wijn jaren in de kelder te laten rijpen en bewaren voordat hij de gist uit de fles verwijderd. Hoe langer de gist in contact is met de wijn, hoe fijner en zachter de mousse smaak is. En hoe rijker en voller de wijn van smaak is.

Welke Cava kopen

Welke Cava kopen is afhankelijk van je smaak en je budget. Ondanks dat op grote schaal uit de Penedès streek bij Barcelona komt, kan je de beste Cava kopen in het warme Andalusie. In het Spaanse wijnland levert het warme en zachte klimaat van Andalusie de beste Cava flessen op. Ontdek de mousserende wijnen van Andalusie. 

Welke Cava kopen als je op vakantie Andalusie bent? We hebben een aantal Spaanse Cava merken uit Andalusie voor je op een rij gezet, welke je zeker een keer moet proberen. 

Botani Muscat uit Málaga
Tartratos uit Málaga
Cloe uit Málaga
Lumé Brut uit Condado de Huelva
Beta Sur uit Cádiz
Brut de Mar uit Cádiz
Barbadillo Beta uit Cádiz
Privilegio del Condado uit Huelva
Infante uit Huelva
Palacios Doñana uit Huelva
Umbretum uit Sevilla
Rania Bodegas H Calvente uit Granada
Viña Laujar uit Almería
La Dama del Este uit Almeria
Barranco Oscuro uit Granada
Matahermosa uit Granada

Dit is een Eten & Drinken artikel van ik weet er alles van.

Wat is Vino de Espumosos

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij