Ik weet er alles van

Life Magazine

Wat je moet weten als je straks mama bent

Tien handige weetjes voor als je straks mama bent

Je hebt nog geen kinderen, maar je hebt wel een kinderwens. Je bent zwanger van je eerste kindje en denkt constant na hoe het straks is als je mama bent. Kun jij je voorstellen hoe het straks is om moeder te zijn? 

Vrouwen die al kinderen hebben, weten inmiddels wel hoe het is om mama te zijn. Maar voor degene die deze rol in het leven nog te wachten staat, hebben we 10 weetjes opgesteld over hoe het is om mama te zijn die niemand je heeft verteld. Hoe het er straks aan toe gaat als jij bent bevallen van je eerste baby. 

1 – Alles lijkt gevaarlijk als je mama bent

Alles om je heen lijkt plotseling heel gevaarlijk. Van bacteriën op de handen van mensen die je baby willen vasthouden tot gedestilleerd water waar geen baby keurmerk op staat. Hoe ga je hier straks mee om? Er komt werkelijk een moment in deze fase, dat je beseft dat je jouw kind niet tegen alles in de wereld kan beschermen. 

2 – Uitbarstingen en schreeuwen

Je was voorheen altijd de rust zelve, maar nu je mama bent durf je ineens tegen je partner te schreeuwen. Je hebt uitbarstingen die je niet voor mogelijk leek. Dit gedrag komt voort uit een mix van slaaptekort en de angst voor je nieuwe rol als moeder. Het is een gevaarlijke combinatie. 

Communiceer daarom altijd goed met je partner en vertel op tijd wanneer je ergens mee zit. Zo voorkom je plotselinge uitbarstingen met overhaaste beslissingen of ongemeende harde woorden tot gevolg. Blijf daarom in gesprek in plaats van te schreeuwen tegen elkaar.

3 – Aandacht naar baby

De aandacht die jij gewend was te krijgen, gaat nu naar je lieve baby. Als je mensen tegenkomt, vragen ze niet eerst hoe het met jou gaat. Nee, ze vragen automatisch hoe het me de kleine telg van de familie gaat. 

4 – Terug naar je oorspronkelijke gewicht

Vaak hoor je van moeders dat ze nooit meer terugkomen naar hun oorspronkelijke gewicht van voor de zwangerschap. Dit is een fabel. Het zit in je hoofd. Natuurlijk ben je door de zwangerschap kilo’s zwaarder geworden. Vergeet niet dat je lichaam een transformatie heeft ondergaan. 

Waar een wil is, is ook een weg! Als je echt wilt afvallen en je lichaam weer in conditie wilt brengen? Dan moet je er ook wat voor doen; bewegen en spieren trainen. Ga sporten en doe de 3xB oefeningen, buik billen en benen. Houd dit zeker een jaar vol. Je zult zien dat ook jij weer terugkomt op je oorspronkelijke gewicht. 

5 – Zwangerschapsverlof is leuk als je mama bent

Je denkt misschien dat de zes weken zwangerschapsverlof een leuke vakantieperiode is als je straks mama bent. Tijd met je baby doorbrengen en genieten van elkaar. Dit is onderdeel van het verlof. Maar zwangerschapsverlof is net als een fulltime job, hard werken. 

Je baby eist namelijk al jouw aandacht op. In deze periode ga je ook heel veel leren. Zie hier niet tegenop, maar geniet van deze periode. Straks moet je misschien weer gaan werken en denk je met spijt terug aan je zwangerschapsperiode. Geniet daarom van elk moment dat je met elkaar hebt en zie het positieve ervan. 

6 – Kleine keuzes lijken groot

Het maken van kleine keuzes lijken groot en overweldigend. Zo doe je er misschien uren over om te beslissen welk merk fruitpap het best voor je baby is. Grotere keuzes zoals een oppas kiezen lijken onmogelijk. Vertrouw op jezelf! Probeer jezelf eraan te herinneren dat je baby het verschil waarschijnlijk nog eens niet merkt.

7 – Nooit meer op tijd op afspraak als je mama bent

Je bent nooit meer op tijd op een afspraak als je mama bent. Neem de tijd die je denkt nodig te hebben om je gereed te maken en verdubbel dit tijdsbestek dan. Er is altijd wel iets kleins dat op het laatste moment nog moet gebeuren. Bijvoorbeeld de pamper verwisselen.  

8 – Gun jezelf een eigen moment

Een moment voor jezelf lijkt niet meer voor te komen. Je houdt zielsveel van je partner en je baby, maar soms wil je gewoon even alleen zijn. Een klein moment voor jezelf, gun jezelf die tijd. Ga lekker in bad, maak een wandeling of ga een kop koffie drinken op het terras. 

9 – Gekke gedachten als je mama bent

Je zult zeker gekke momenten beleven als je straks mama bent. Slaaptekort zorg namelijk voor gekke gedachten. Nee, je bent zeker niet gek geworden. Maar zorg goed voor jezelf en blijf altijd rustig. Denk na voordat je iets doet. Eigenlijk is dat niet anders dan zonder een baby in het gezin. Echter door het slaaptekort ben je minder scherp. 

10 – Fouten maken is niet erg

Tot slot, je maakt nog vaak fouten. Je vergeet bijvoorbeeld de pamper te verwisselen, je baby blijft maar huilen of je begrijpt niet wat je baby wilt. Dit is heel normaal, je bent namelijk lerende in deze nieuwe rol als mama. En een baby kan nog niet praten, dus handel op je moedergeval en vertrouw ook op je gezonde verstand. 

Vergeet nooit dat iedere baby anders is. De verhalen van andere moeders dat alles zo perfect is, hoef je niet altijd te geloven. Richt je niet op anderen, maar op je eigen gezin. En vergeet vooral ook niet te genieten van het moederschap!

Het onderwerp ‘Wat je moet weten als je straks mama bent’ is speciaal geschreven voor Ik weet er alles vanIk weet er alles van is een life magazine voor elke dag.ine voor bedrijven en door bedrijven.

Wat je moet weten als je straks mama bent

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij