Ik weet er alles van

Life Magazine

Winters receptje: stoofvlees, maar dan vega!

Wat? Stoofvlees maar dan vega? Ja, dit kan! Ik was zelf ook enorm verbaast toen ik dit voor het eerst hoorde, maar nog meer toen ik het voor het eerst proefde. Smaak, structuur, het was net echt. Af en toe wat minder vlees eten is niet moeilijk met gerechten zoals deze en omdat het langzaam kouder wordt, is het tijd dat de stoofpot weer op het fornuis komt. Het geheim van dit recept is jackfruit, deze vrucht groeit aan de jackboom en vinden we in terug in India, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Fruit als stoofvleesvervanger, klinkt niet als iets dat zou kunnen werken en tóch is het zo! 

Ingrediënten voor 3-4 personen

 • 2 blikken jackfruit – in brine, niet in siroop. Jackfruit kan je halen bij de toko of supermarkt
 • 2 middelgrote uien
 • 1 grote wortel
 • Handje bloem
 • Klein blikje tomatenpuree
 • Sojasaus
 • 2 plakken ontbijtkoek
 • Peper
 • Zout
 • Tijm
 • 350 ml groentebouillon 
 • Olie om in te bakken
 • Grote stoofpot

Hoe ga je het maken?

1. We beginnen met ons ‘vlees’. Laat het jackfruit uitlekken en spoel af met water. Snijd de hardere stukken eruit en maak van de rest kleinere stukjes en draadjes met behulp van twee vorken. Voor dit recept heb je ongeveer 400 g jackfruit nodig.

2. Snijd de ui en de wortel alvast in stukjes en zet apart.
3. Doe de stukjes jackfruit in een kom en voeg peper, zout en bloem toe. Zorg dat elk stukje bedekt is met een beetje bloem.
4. Zet een pan op het vuur, voeg de olie toe en bak de stukjes jackfruit goudbruin. Als je klaar bent haal je het jackfruit uit de pan en zet je dit apart.
5. Voeg opnieuw een beetje olie aan de pan toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg dan de tijm toe en bak eventjes mee. Hierna mag de wortel erbij tot deze zacht is.
6. Tijd om het jackfruit toe te voegen, wanneer je dit gedaan hebt mag ook de bouillon, tomatenpuree en een flinke scheut sojasaus erbij.
7. Roer alles goed door, voeg de ontbijtkoek toe en laat vervolgens 15 minuten pruttelen op laag vuur.
8. Breng eventueel op smaak met peper en zout, serveer met rijst of (zoete) aardappelpuree en enjoy! 

Jackfruit als alleskunner

Jackfruit is doordat het smaken absorbeert een absolute alleskunner. Doordat de structuur behoorlijk op vlees lijkt, is het een goede vervanger voor bijvoorbeeld stoofvlees. Ook wordt jackfruit gebruikt voor vega pulled pork of vega pulled chicken. Fruit als vleesvervanger is zo gek nog niet! Ik hoop dat inmiddels de stoofpot op het fornuis staat en het huis al heerlijk ruikt naar stoofvlees, eetsmakelijk! 

Variatie tips

Ben je toch meer een zomers type? Je kunt ook een zomers stoofpotje maken. De basis blijft hetzelfde, maar je kunt afwisselen met de groente. Zo kun je prei gebruiken in plaats van wortel en tijm vervangen door laurier en peterselie voor een frissere smaak. Wanneer je stoofpotje bijna klaar is kun je rode bietjes toevoegen en aftoppen met geitenkaas. Serveer het met een frisse salade en voilà, je stoofpotje is ineens een zomers maaltje geworden.

Dit is een Eten & Drinken artikel van ik weet er alles van.

Winters receptje- stoofvlees, maar dan vega!

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Crypto-industrie maakt zich zorgen

Afgelopen maandag stond de cryptocurrency sector op scherp terwijl bitcoin vocht om zijn positie boven een aanzienlijk niveau te handhaven. Beleggers vreesden dat problemen bij